📦Безплатна Доставка над 99лв.
📦Безплатна Доставка над 99лв.

Сухото око – мултифакторно заболяване на очната повърхност

Съдържание

За да функционират правилно, очите ни се нуждаят от качествен слъзен филм, гладка, симетрична и прозрачна роговица, кристална леща и ретина в перфектно здраве… Естествено и мозъка ни също трябва да е в добра кондиция, за да можем да се наслаждаваме на заобикалящия ни свят.

Избери по-добро зрение… завинаги!

Слъзният филм (очната повърхност) е…

често подценяван елемент, отговорен за кристалното ни зрение. Контрастта на зрението, комфорта на нашите очи всъщност се определят именно от качеството и количеството на сълзата ни. Колкото по-здрава и стабилна е очната ни повърхност, толкова по-ясно е зрението ни. Когато слъзния ни филм е стабилен липсват неприятни усещания като парене, щипене, сълзене, усещане за чуждо тяло и зачервяване на очите, които са симптоми на болестта сухо око.

Очната повърхност се състой от три слоя:

1. Муцинозен слой (протеин), който е най-вътрешния от трите, залепен за нашата роговица, продуциран от гоблетовите клетки на конюнктивата;

2. Водния слой (най-обемен от трите) се продуцира от лакрималната жлеза и доставя вода, електролити, антитела, лактоферин, лизозим и редица други незаменими вещества за окото ни;

3. Най-външният – липидният слой се секретира от мейбомиевите жлези, разположение по горния и долния клепач и има основна задача водния слой да не се изпарява, както и да поддържа гладка нашата очна повърхност.

Болестта сухо око е…

възпалителен процес, при които заболява кожата, жлезите, нервната система и очите. Слагаме очите на последно място, защото повечето от нас, когато чуят сухо око си представят, че става въпрос само за очите, а всъщност това е проблем, които започва от кожата и жлезите. Именно и заради това TFOS – световната организация, която се занимава от повече от две десетилетия със сухо око дава следната дефиниция за патологията:

“Сухото око е мултифакторно заболяване на очната повърхност, характеризиращо се със загуба на хомеостаза на слъзния филм и придружено от очни сипмтоми, при които нестабилността и хиперосмоларността на слъзния филм, възпалението на очната повърхност и увреждането й, както и невросензорните аномалии играят етиологична роля”

официална дефиниция на TFOS

(Tear Film Ocular Surface Society)

Научете повече за сухото око

Сухото око не е просто сухота в очите.

Проблемите с очната повърхност не са само щипене, парене, сърбеж, прекомерно сълзене или пък зачервяване след дълга работа с компютър или смартфон. Синдромът на сухо око е заболяване, което близо 80% от случаите се причинява или води до дисфункция на мейбомиевите жлези. Стигне ли се до пълна атрофия на жлезите, проблемът става тежък и хроничен.

Дисфункция на мейбомиевите жлези​

Най-честата причина за сухо око! Възпалението на клепачите, развитието на микроби, както и съпътстващи кожни и хормонални проблеми правят тази патология мултифакторна.

Хетерогенно състояние

Тази дисфункция е предизвикана от микс от отделни патофизиологияни механизми.

Възпаление на клепачите и конюнктивата,

увреждане на роговицата, микробиологични промени и сухота на очите в резултат на нестабилност на слъзния филм

Порочен кръг

При всички случай става дума за порочен кръг, в който участва чъзпаление, хиперосмоларитет на сълзата, нестабилност на очната повърхност и увреждане на клетъчно ниво.

Безплатна Доставка над 99лв
Над 11,000 Доволни Клиенти
Подходящи за Всякаква Възраст
14 Дни Право на Връщане
Copyright © 2024 - Oftalabs Bulgaria
Безплатна Доставка над 99лв
Над 12,000 Доволни Клиенти
Подходящи за Всякаква Възраст
14 Дни Право на Връщане
Чувствай се добре, изглеждай добре, отвън и отвътре!